Pages

7.10.17

BEAUTY PUMPKIN SOUP



Witam Was kochani w jesiennym nastroju!!!
Trochę cięzko mi jest przestawić się na ten klimat, nie lubię zimna, ani braku słońca. Trzeba jednak sobie jakoś radzić, dlatego postanowiłam, że zaczynam gotować zdrowe, ciepłe, jesienne dania, by mieć więcej energii!
Co powiecie na dyniowe szaleństwo?

Dziś chciałam Wam przekazać pyszny przepis na zupę krem z dyni, którą jem już kilka dni z rzędu. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam dynię (zupy krem, frytki z dyni, risotto z dynią). Zawsze czekam na ten dyniowy czas, szczególnie, że wiele restauracji proponuje wyśmienite dania z tym warzywem. Szkoda, że dyniowej porze zazwyczaj towarzyszy słaba pogoda... Ale mam nadzieję, że wspólnie przetrwamy ten czas. 
Ja oczywiście również wykorzystują dynię w mojej kuchni. Może nie znam tak wielu przepisów, ale te które kocham wrzucam na bloga!
Dziś postanowiłam dać Wam przepis na moją zupę z dyni. 

  • 800 gram - 5 szklanek dyni hokkaido razem ze skórką (najsmaczniejsza i najzdrowsza)
  • 4 obrane marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 szklanki wegetariańskiego bulionu 

Kroimy dynię i marchewkę na kwadraty i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, by przykryć warzywa i gotujemy na małym ogniu.
W międzyczasie siekamy cebulę, czosnek oraz imbir i podsmażamy w drugim garnku na oleju. Dodajemy wszystkie przyprawy. Dolewamy do tego nasz bulion i mieszamy. Odcedzamy ugotowane warzywa z wody i wrzucamy do garnka z bulionem. Gotujemy jeszcze przez chwilkę i blendujemy wszystko ze sobą. Ja na koniec dorzucam trochę uprażonych ziarenek słonecznika. 

Smacznego! 
Love, Ewa


Warto na stałe wprowadzić dynię hokkaido do jadłospisu, by wspomóc trawienie i regularnie dostarczać niezbędnych dla organizmu związków: karotenu (dobrze wpływa na wzrok i chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV); w dyni hokkaido jest więcej karotenu niż w marchewce, witamin: B1, B2, PP, C, A, fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Zupki z dyni hokkaido poleca się dzieciom ze względu na dużą zawartość witamin i karotenu. Warto wiedzieć, że dynie nie wiążą fosforanów z ziemi w przeciwieństwie np. do marchewki, która też jest doskonałym źródłem karotenoidów. Dynia hokkaido ma właściwości odtruwające i oczyszczające - pozytywnie wpływa na funkcjonowanie nerek i wątroby. Jedną z zalet dyni hokkaido jest to, że nie rozpada się w czasie gotowania. Dlatego jeśli chcemy zrobić potrawę, w której zostaną całe kawałki dyni, wybierzmy tę odmianę. Dynie hokkaido sprawdzają się jako składnik leczo, gulaszów i tart. 


















No comments:

Post a Comment

Copyright 2000 - by Ewa Szabatin| Layout by Studio O2Art based by KotrynaBassDesign | Wszelkie prawa zastrzeżone.