Pages

9.7.18

KIEDY PRZYCHODZI OCHOTA... DANIA W 10 MINUT

Lato to czas kiedy wolimy spędzać czas na świeżym powietrzu, opalać się i ćwiczyć. Zdecydowanie mniej chce nam się siedzieć w kuchni i przygotowywać posiłki. Ja proponuję dziś kilka prostych i szybkich dań, które każdy z nas z łatwością ugotuje kiedy tylko najdzie nas ochota...


Lato to najlepszy moment, aby zadbać o nasze zdrowie i wprowadzić do swojego menu nowe, zdrowe produkty. Co więcej często przygotowanie zdrowych i smacznych przekąsek nie musi oznaczać długich godzin w kuchni. Szczególnie, że lepiej ten czas spożytkować na aktywność na świeżym powietrzu niż spędzać go przy garnkach. 

Jak tylko zaczynam odczuwać lekki głód lubię sięgnąć po przekąskę. Staram się wybierać takie, które nie tyko zaspokoją mój mały głód, ale przede wszystkim dostarczą organizmowi błonnik, białko i węglowodany. Lubię przygotowywać je sama, ale korzystam również z gotowych produktów. Te ostatnie jednak bardzo dokładnie badam, analizując ich skład. Moim ostatnim odkryciem są wafle marki Sunny Family, które świetnie komponują się z ukochanym hummusem czy innymi dodatkami. Jakimi? Wypróbujcie moje ostatnie kulinarne inspiracje, a może sami je również pokochacie!



Tripsy kukurydziane z hummusem z suszonymi pomidorami

Do przygotowania hummusu są potrzebne:
1 słoik cieciorki eco
1 łyżeczka podsmażonego czosnku (może być surowy)
1 łyżka tahini
pieprz i sól do smaku
2 łyżki suszonych pomidorów
¼ szklanki oliwy z suszonych pomidorów
¼ szklanki wody
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki masła klarowanego
 
Czosnek podsmaż na oleju kokosowym lub maśle klarowanym. Wszystkie składniki wrzuć do blendera. Do miseczki przełoż gotowy hummus i gotowe. Hummus z suszonych pomidorów świetnie smakuje z tripsami kukurydzianymi Sunny Family. Taką przekąskę można ławo chrupać w pracy przed komputerem czy w domu oglądając ulubiony film.







Wafle zbożowo-ryżowe PETIT z dżemem wiśniowym własnej roboty
 
Do przygotowania super szybkiego dżemu wiśniowego chia będą potrzebne:
2 szklanki mrożonych wiśni bez pestek
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki chia
 
Wiśnie i syrop klonowy wrzucamy do blendera i miksujemy. Przekładamy do słoika, dodajemy chia. Całość wkładamy do lodówki na min 4 h. Dżem nakładamy na wafle, które mają idealny kształt łódeczki :), a na wierzch możemy dodać świeże owoce (truskawki, borówki, maliny). Mmmm jest to uczta nie tylko dla ciała, ale i dla duszy. Bardzo Wam go polecam!


Wafle zbożowo – ryżowe o smaku cebuli z wegańskim serkiem z nerkowców ze szczypiorkiem (bez sera)
 
Do przygotowania wegańskiego serka będą potrzebne:
1 szklanka nerkowców namoczonych przez noc w wodzie
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki soli morskiej
pieprz do smaku
szczypiorek, rzodkiewka
 
Nerkowce namocz w wodzie dzień wcześniej. Odlej wodę i zblenduj orzechy z jedną lub dwoma łyżkami świeżej wody tak by uzyskać jednoliną masę. Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz  i całość zblenduj ponownie. Powstały serek przełóż do miseczki, dodaj  drobno posiekany szczypiorek oraz drobno pokrojoną rzodkiewkę. Serek świetnie smakuje w towarzystwie wafli zbożowo-ryżowych Sunny Family o smaku cebuli.



Wafle orkiszowe z wegańskim dipem sernikowym (bez sera)

Do przygotowania dipu będą potrzebne:
1 szklanka nerkowców namocznych przez noc w wodzie
2 łyżki syropu klonowego
2-3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka oleju kokosowego
1/8 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka ektraktu z wanilii
1/3 szkalnki rozdrobnionej gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki opórcz czekolady wrzuć do blendera. Miksuj całość do uzyskania kremowej masy.Następnie przełóż ją do miseczki i wymieszaj z kawałkami czekolady. Dip włóż do lodówki na około godzinę, aby wszystkie smaki się przekryzły. Wafle orkiszowe Sunny Family smaruję dipem i przyozdabiam truskawkami. Są po prostu pyszne!!!




Smacznego!

Love Ewa :)

zdjęcia Karolina Roszak, sukienka Massimo Dutti, buty Vintage, kolczyki Anka Krystyniak
_____________________________

Summer is the time when we prefer to spend time outdoors, sunbathe and exercise. We definitely have less to sit in the kitchen and prepare meals. I propose today a few simple and quick dishes, which each of us can easily cook whenever you feel like it ...


Summer is the best time to take care of our health and introduce new, healthy products into our menu. What's more, often preparing healthy and tasty snacks does not have to mean long hours in the kitchen. Especially that it is better to use this time for outdoor activity than spending it near pots.


As soon as I begin to feel a slight hunger I like to reach for a snack. I try to choose those that will not only satisfy my little hunger, but above all provide the body with fiber, protein and carbohydrates. I like to prepare them myself, but I also use ready-made products. The latter, however, I examine very thoroughly, analyzing their composition. My last discovery is the Sunny Family brand waffles, which blend in well with my beloved hummus or other accessories. What? Try my last culinary injections, or maybe you'll love them too!


Corn trips with hummus with dried tomatoes


To prepare hummus you need:1 jar of chickpeas eco

1 teaspoon of garlic fried (may be raw)
1 tahini spoon
pepper and salt to taste
2 tablespoons of dried tomatoes
¼ cup of oil from dried tomatoes
¼ cup of water
½ lemon juice
½ teaspoons of clarified butter

Garlic fry on coconut oil or clarified butter. Put all trowels into the blender. Put the finished hummus into the bowl and ready. Dried tomato hummus tastes great with Sunny Family corn trips. Such a snack can be easily munched at work in front of the computer or at home while watching your favorite movie.

PETIT wafers and rice wafers with homemade cherry jam


 
To prepare a super-fast cherry jam chia you will need:

2 cups of frozen cherry without seeds
1 tablespoon of maple syrup
3 tablespoons chia

 
Add the cherries and maple syrup to the blender and mix. We translate to a jar, add chia. The whole is put in the fridge for a minimum of 4 hours. Jam put on waffles that have the perfect shape of a boat :), and on top we can add fresh fruit (strawberries, blueberries, raspberries). Mmmm is a feast not only for the body, but also for the soul. I recommend it to you very much!


Rice-flavored onion and rice wafers with vegan cashew cheese and chives (no cheese)


To prepare vegan cheese you will need:

1 glass of cashews soaked in water overnight
2 tablespoons of lemon juice
½ teaspoon of sea 
salt pepper to taste
chives, radishes

 
Cashew soak in water the day before. Decant the water and blend the nuts with one or two tablespoons of fresh water to get a uniform weight. Add lemon juice, salt, pepper and blend again. Form the cream cheese into a bowl, add finely chopped chives and finely chopped radishes. The cheese tastes great in the company of Sunny Family flavored cereal waffles.


Spelled wafers with a vegan cheesecake dip (without cheese)


To prepare the dip you will need:

1 glass of cashews overnight in water
2 tablespoons of maple syrup
2-3 teaspoons of lemon juice
1 tablespoon of coconut oil
1/8 teaspoon of sea salt
1 teaspoon of vanilla extract
1/3 of the scallion of crushed dark chocolate

All ingredients of the chocolate resisted in the blender. Mix the whole until you get a creamy mass. Then put it into a bowl and mix it with pieces of chocolate. Dip put in the fridge for about an hour, so that all flavors are crossed. Wafers Sunny Family I sponge with dip and adorn myself with strawberries. They are simply delicious !!!

Bon Appetit!


Love Ewa :)

photo Karolina Roszak, skirt Massimo Dutti, shoes Vintage, earrings Anka Krystyniak


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright 2000 - by Ewa Szabatin| Layout by Studio O2Art based by KotrynaBassDesign | Wszelkie prawa zastrzeżone.